Checklist voor kinderfeestjes

jarig taart wordt 5 jaar

Kinderfeestjes kunnen voor een hoop stress zorgen. Zeker omdat er tijdens het organiseren meer bij komt kijken dan in eerste instantie wordt gedacht. Er zijn veel vragen waar antwoord op moet komen, zoals: wat wil de jarige gaan doen? Hoeveel vriendjes mag de jarige uitnodigen? Blijven de kinderen eten en zo ja, wat? En zo zijn er nog veel meer vragen. Doordat er zoveel dingen zijn waar je aan moet denken, is het fijn om een checklist bij de hand te hebben.

Traktaties: wat te doen?

Wanneer je zoontje of dochtertje jarig is, zal hij of zij trakteren op school. Op sites zoals Pinterest zijn duizenden foto’s van leuke traktaties te vinden. Helaas zijn ze niet allemaal zo makkelijk te maken als dat ze er vaak uit zien. En daarnaast hebben veel scholen strenge regels wat betreft traktaties. Sommige scholen tolereren geen snoepgoed als traktatie, maar alleen fruit gebruiken wordt vaak gezien als saai. Lees meer over traktaties in mijn blog.

Wie wordt er uitgenodigd?

Allereerst is het belangrijk om te bepalen wie er op het kinderfeestje komen: vooral meiden, vooral jongens of een gemengde groep? En wat voor kinderen zijn het? Bij een grote groep jongens ontstaat er vaak een heleboel drukte en energie, waardoor een actief kinderfeestje buiten de deur wellicht leuker is. Hoewel meisjes natuurlijk ook druk kunnen zijn, zijn typische meidenfeestjes vaak prima thuis te houden. Dan komt de kwestie van hoeveel vriendjes en vriendinnetjes de jarige mag uitnodigen. Hierbij moet er ook rekening gehouden worden met de kosten. Bij de meeste uitjes worden tien tot twaalf kinderen als het maximum gezien. Wanneer een partijtje thuis wordt gehouden is tien tot twaalf kinderen behoorlijk druk.

Uitnodigingen ontwerpen

Nu er bepaald is wie er mogen komen en wat voor feestje er georganiseerd gaat worden, is het tijd om na te denken over de uitnodigingen. Het is natuurlijk hartstikke leuk om zelf de uitnodigingen te versieren, omdat het erg persoonlijk wordt. Wanneer er meer dan twaalf kinderen worden uitgenodigd, wordt dit wel erg veel werk. Natuurlijk zijn er ook uitnodigingen te koop. Winkels als Bruna, Bart Smit en Hallmark hebben uitnodigingen in overvloed. Vaak kosten uitnodigingen drie tot vijf euro per zes stuks. Voor de budgetkinderfeestjes is dit een behoorlijk bedrag, zeker als er meer dan twaalf kinderen worden uitgenodigd. Daarom zijn er ook sites waar de uitnodigingen gewoon gratis gedownload en geprint kunnen worden. Kijk bijvoorbeeld maar eens op Uitnodigingen Kinderfeestje. Vaak zijn die uitnodigingen net zo leuk en weinig werk. Ideaal voor de drukke moeders!

Na het kinderfeestje blijven eten of niet?

Veel kinderfeestjes worden direct na schooltijd georganiseerd. De kinderen zijn over het algemeen rond drie uur ’s middags vrij. De meeste kinderfeestjes duren twee a drie uur, dus zijn tussen 17:00 en 18:00 uur afgelopen. Dat betekent dat je tegen de volgende vraag aanloopt: stuur je ze naar huis of eten ze mee? Bij een zwemfeestje is het makkelijk om een patatje voor de kinderen in het zwembad te halen. Ook bij kinderfeestjes die thuis worden gehouden is het eten verzorgen vaak niet lastig. Patat frituren of pannenkoeken bakken is altijd een grote hit – en niet duur. Op sommige kinderfeestjes ligt het onderwerp wat lastiger. Ga je met de kinderen naar een speeltuin of kinderboerderij, dan is er niet altijd eten ter beschikking. En daarnaast laat het budget het ook niet altijd toe om eten voor de kinderen te verzorgen. Mijn advies is dan ook om het jezelf niet te moeilijk te maken. Zit er op de locatie van het feestje een mogelijkheid om te eten? Dan is het wel zo makkelijk om de kinderen met een volle maag naar huis te sturen. Zit de mogelijkheid er niet of laat het budget het niet toe? Dan eten de kinderen gewoon thuis. Maar uiteraard moet het wel op de uitnodiging gezet worden.

Worden de kinderen thuisgebracht?

De traktatie staat al klaar, de uitnodigingen zijn verstuurd en de activiteit is gereserveerd en het eten is verzorgd. Dan blijft er nog één vraag over: worden de kinderen thuisgebracht of moeten zij worden opgehaald? Dit ligt er allereerst aan of het verjaardagsfeestje thuis of op locatie wordt gehouden. En of de kinderen naar die locatie zijn gebracht met een auto. Heb je geen auto tot je beschikking, is het antwoord natuurlijk simpel: de kinderen worden in dat geval door hun ouders opgehaald. Hetzelfde geldt voor kinderen die niet in dezelfde plaats of juist heel ver uit elkaar wonen. Wanneer de kinderen in dezelfde wijk wonen, kun je ervoor kiezen om na de activiteit de kinderen thuis te brengen. Let er dan wel op dat de kinderen echt al hun spullen meenemen naar de locatie van het feestje. Vaak vergeten kinderen hun tas of jas mee te nemen en moet je alsnog langs huis.


sofia met daan als baby'tje


milou met sterre


leah met dochtertje anna-sophie


sonja met zoontje mathijs


michelle met zoontje christiaan


Download de checklist

Plaats als eerste een comment bij "Checklist voor kinderfeestjes"

Plaats een reactie