Creatieve canvastassen: leuk voor een kinderfeestje!

Heb je binnenkort een kinderfeestje en wil je de kinderen creatief aan de slag laten gaan? Dan kun je heel gemakkelijk zelf canvastassen maken. Zo heb je niet alleen een leuke activiteit, maar heeft elk kind ook een tof persoonlijk aandenken aan het kinderfeestje. In deze blogpost zet ik een aantal leuke ideeën uiteen voor het versieren van een canvastas.

Textielstiften

Kleuren met textielstiften is een hele makkelijke manier om een canvastas te versieren. Hiermee hebben de kinderen alle vrijheid om helemaal los te gaan.

Tamponeren

Ken je dit nog? Tamponeren is één van de eerste technieken die we leren op de basisschool, maar vervolgens wordt er niet meer zoveel mee gedaan. Je hebt alleen maar een tamponeerkwast of -spons nodig. Deze vind je in de Xenos of een andere hobbywinkel. Je kunt hiermee simpelweg stipjes (polkadots) zetten of een hele tekening maken die uit stipjes bestaat. Als je verschillende vrolijke kleuren gebruikt, geeft dit een heel leuk effect.

Tie-dye

Ook al zo’n old-school techniek: tie-dye! Hiermee kunnen de kinderen lekker knoeien. Het is dus handig om dit bijvoorbeeld in de tuin te doen. Eerst moeten de tassen natgemaakt worden in een emmer met water en natriumcarbonaat. Dit zorgt ervoor dat de verf goed pakt. Laat de shirts ongeveer 20 minuten weken. Vervolgens leg je knopen in de tassen of bind je ze op bepaalde plekken samen met een elastiekje. Dit zorgt ervoor dat er patronen ontstaan, omdat verf niet pakt op de samengebonden stukken. Maak de textielverf klaar volgens de aanwijzingen op de verpakking en verven maar!

Je kunt online allerlei verschillende technieken vinden om bepaalde patronen te maken. Zo kun je bijvoorbeeld een spiraalpatroon maken door het shirt in het midden vast te pakken en rond te draaien, zodat er een spiraal vormt. Vervolgens bind je het vast met elastiekjes. Verdeel het (nu cirkelvormige) T-shirt zoals een pizza. Zorg dus dat er één centraal punt is waar de elastiekjes samenkomen. Nu kan je het shirt in water met textielverf dopen, of de textielverf direct aanbrengen vanuit een knijpfles.

Stencils

Hebben je kinderen toch wat meer richting nodig voor hun creatieve project? Dan kunnen ze ook stencils gebruiken. Deze kun je vinden bij bijvoorbeeld de Action of een willekeurige hobbywinkel. De stencils kunnen ze vervolgens inkleuren met stiften of textielverf. Mocht je een specifiek plaatje willen, dan kun je ook nog een afbeelding uitprinten op stevig karton en hier een stencil van maken door de afbeelding uit te snijden.

Plakken

Door voorwerpen en objecten aan je tas te plakken, kun je een cool 3D-effect creëren. Gebruik bijvoorbeeld watten om wolken onder een regenboog te maken, of een roze pompom als het neusje van een konijn.

Dip dye

Voor deze techniek ga je verf maken met verschillende sterktes. Begin met het mengen van de verf volgens de normale instructies. Giet vervolgens een derde van de verf in een andere container en voeg extra water toe. Daarna giet je nog een derde van de verf in weer een nieuwe container en voeg je nog meer water toe dan bij het vorige mengsel. Zo heb je een donkerste, lichtere en lichtste versie van je kleur. Dip als eerste de tas tot de gewenste hoogte in de lichtste kleur en laat de tas er even in hangen. Wanneer je de gewenste kleur hebt bereikt, haal je de tas eruit en dip je de tas in de middelste kleur. Zorg dit keer dat je de tas iets minder ver in de verf doopt, zodat er een overgang ontstaat van licht naar donkerder. Hetzelfde proces herhaal je met de donkerste kleur, waarbij je de tas weer iets minder ver in de verf doopt. De kleuren lopen zo mooi in elkaar over van licht naar donker.

Plaats als eerste een comment bij "Creatieve canvastassen: leuk voor een kinderfeestje!"

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*