Kinderfeestje voor kinderen met autisme

Een kinderfeestje gaat vaak gepaard met drukte en lawaai. Dit kan heel overweldigend zijn voor een kind dat overgevoelig is voor prikkels, bijvoorbeeld kinderen met autisme. Hoe organiseer je een kinderfeestje dat ook voor een kind met autisme leuk is? Ik verzamelde de belangrijkste tips van verschillende moeders die hier ervaring mee hebben.

Bereid het feestje goed voor

Voor veel kinderen met autisme is het belangrijk dat ze niet voor verrassingen komen te staan. Het is daarom een goed idee om je kind van tevoren goed voor te bereiden op het feestje. Gebruik bijvoorbeeld een aftelkalender om duidelijk te maken hoe lang het nog precies duurt en op welke dagen er voorbereidingen worden getroffen voor het feestje. Bespreek wat jullie precies gaan doen en spreek ook alvast de volgorde van de activiteiten af. Gebruiken jullie in het dagelijks leven pictogrammen, dan kun je dat hier ook doen. Om te voorkomen dat je kind maandenlang aan niets anders denkt, kun je samen afspreken wanneer de voorbereidingen beginnen.

Wie nodig je uit?

Kan je kind niet goed tegen drukte? Dan is het uiteraard handig om de groep klein te houden. Laat je kind vriend(innet)jes uitnodigen die hij/zij echt goed kent en vertrouwt, en die begrijpen hoe je kind in elkaar steekt. Wellicht is het prettig als je foto’s laat zien van de kinderen die komen. Hang deze bijvoorbeeld bij elkaar onder de aftelkalender. Eventueel kun je zelfs de ouders die de kinderen komen halen en brengen hierin meenemen (lang leve Facebook!). Niet elk kind met autisme is hetzelfde en kan dezelfde dingen goed aan; het belangrijkste blijft altijd dat je goed aanvoelt wat jouw kind nodig heeft.

Cadeautjes

Vind je kind het leuk als alle cadeautjes een verrassing zijn, of zorgt dat alleen maar voor extra stress? Het is goed om hierover na te denken en er met je kind over te praten. Als de verrassing te spannend is, kun je afspreken dat jullie samen een cadeautje gaan uitkiezen. Willen de kinderen die op het feestje komen een cadeautje geven, dan kun je om geld vragen om zelf iets uit te kiezen. Om je kind wel de ervaring van het ‘cadeautjes uitpakken’ te kunnen bieden, kun je afspreken dat ze de cadeautjes pas echt krijgen op het feestje zelf. Kies dan een tijd en een plek uit waar en wanneer ze de cadeautjes mogen uitpakken.

Versieringen

Ook hierbij geldt dat je even na moet gaan: is het een leuke verrassing als de woonkamer plotseling helemaal versierd is, of kan hij/zij daarvan schrikken? Als je kind in de laatste categorie valt, is het een goed idee om de versieringen samen uit te zoeken. Zo weet je ook dat er versieringen komen te hangen die je kind leuk vindt en die geen vervelende prikkels geven.

Het thema

Een beetje een stereotype beeld van kinderen met autisme is dat ze helemaal into een bepaald onderwerp zijn en hier werkelijk alles vanaf weten. Dit is natuurlijk niet voor elk kind met autisme het geval. Kies iets wat je kind op dit moment heel erg leuk vindt en geef hem/haar ook inspraak in het thema.

Voorkom overprikkeling

Probeer ervoor te zorgen dat de omgeving zo rustig mogelijk is. Zet bijvoorbeeld niet ook nog muziek aan als er al veel lawaai in de kamer is. Als je het feestje thuis houdt, zorg dan dat je kind zich af en toe even terug kan trekken op een comfortabele plek als dat nodig is. Vermijd prikkels waar je kind niet goed tegen kan; sommige autistische kinderen zijn bijvoorbeeld bang of gevoelig voor het geluid van ballonnen. Je zou ook de kamer wat donkerder kunnen maken door de gordijnen dicht te doen. Zorg dan voor zachte verlichting, zoals een lamp met een dimfunctie of kaarsen. Je kunt ook fairy lights ophangen, dat kan een rustgevend effect hebben en staat heel gezellig. Test op een rustig moment even met je kind uit welke verlichting hij/zij fijn vindt. Is het feestje buitenshuis, kies dan een rustige omgeving uit. De natuur ingaan kan een goed idee zijn. Wil je toch naar een drukke plek, zoals een pretpark? Vaak hebben pretparken agenda’s online staan waar je kunt zien wanneer ze drukte verwachten. Zo nee, dan zou je even met het park kunnen bellen.

Ontprikkelende activiteiten

Wat ontprikkelend werkt, kan voor elk kind anders zijn. Voor sommige kinderen is tekenen of knutselen een goede ontprikkelende activiteit, terwijl anderen liever de natuur in gaan. Je kunt ook een ‘sensory bin’ maken, dat is een soort bak die je vult met allerlei spullen die fijn of bijzonder aanvoelen. Vul deze bijvoorbeeld met kinetisch zand, gelballetjes of water en laat de kinderen hiermee spelen. Je kunt er voorwerpen in verstoppen die ze moeten zoeken. Of laat ze zelf de bak vullen met alles wat ze leuk vinden. Het is altijd slim om iets achter de hand te houden als je kind het toch te druk vindt, bijvoorbeeld een film die ze heel leuk vinden.

Heb jij nog tips voor een feestje voor een kind met autisme? Deel ze in de comments!

Plaats als eerste een comment bij "Kinderfeestje voor kinderen met autisme"

Plaats een reactie