Leuke experimenten voor kinderen

Mijn dochter is gek op wetenschappelijke experimentjes. Dat moedig ik natuurlijk alleen maar aan, want het is ontzettend leerzaam. Ik ben dan ook al weken het internet af aan het speuren om leuke, leerzame en veilige experimentjes te vinden voor kinderen. In deze blogpost zet ik er een paar voor je op een rij!

Drijvende tekening

Wist je dat je een tekening kunt maken die kan drijven? Teken met een whiteboardstift op een wit bord en schenk er wat water overheen. De tekening zal loslaten van het bord en gaan drijven op het water. Je kunt de tekening heel voorzichtig heen en weer bewegen met een satéprikker. Probeer de kinderen te laten experimenteren met verschillende stiften, verschillende vormen en verschillende borden. Welke combinatie werkt het best? Hoe denken ze dat dat komt?

Druiven laten dansen

Neem een doorzichtige vaas en giet deze vol met 7-up. Hier kun je vervolgens druiven in gooien. De druiven zullen dansen op de bubbels. Het ziet er superleuk uit, en het effect blijft best lang hangen. Je kunt ook andere soorten voedsel proberen, zoals rozijnen. Laat je kind hiermee experimenteren en moedig ze aan om vragen te stellen. Hoe zou het komen dat het ene voedsel wel danst en het andere niet?

Geluidsproef met rijst

Niet alleen druiven kunnen dansen, rijstkorrels hebben ook een goed ritmegevoel. Neem een schaaltje en span huishoudfolie over de bovenkant. Zorg ervoor dat het goed strak staat. Leg hier vervolgens wat rijstkorrels op en plaats het schaaltje op een geluidsbox. Zet het geluid aan en zet het volume steeds harder. De trillingen zorgen ervoor dat de rijstkorrels zullen gaan springen en dansen. Dit is een leuke manier om aan kinderen uit te leggen hoe geluid werkt.

Skittles: Taste the rainbow

Dit is echt een voorbeeld van een supermakkelijk experiment met een kleurrijk, spectaculair resultaat. Mijn kinderen krijgen hier geen genoeg van. Neem een bord en leg Skittles in een rondje op de rand. Giet er vervolgens wat water over. Er zullen vervolgens kleurrijke stroompjes water naar het midden stromen, waardoor een regenboogspiraal ontstaat. Het effect is het mooiste als je de kleuren afwisselt en de Skittles bijvoorbeeld neerlegt in de volgorde van de regenboog. Het kan trouwens ook met M&M’s!

Slijm maken van Fruittella

Fruittella leent zich erg goed voor het maken van eetbaar slijm. Eerst maak je 250 gram Fruittella snoepjes warm in de magnetron, zodat ze smelten. Meng ondertussen 2 eetlepels maïzena met 2 eetlepels poedersuiker en strooi de helft van het mengsel over het aanrecht. Giet de gesmolten Fruittella over het mengsel, wacht uiteraard even totdat het iets afgekoeld is, en begin te kneden totdat de Fruittella niet meer plakt. Let op: dit kan even duren! Voeg tenslotte een eetlepel kokosolie toe en je hebt eetbaar slijm!

Plaats als eerste een comment bij "Leuke experimenten voor kinderen"

Plaats een reactie