Er is niet veel wat de sfeer op een feestje zo verpest als ruzie. Kinderen zijn niet altijd even redelijk en hebben soms nog geen volledige controle over hun emoties. En eerlijk is eerlijk: soms zit er gewoon een kleine pestkop tussen. Hoe voorkom je nu dat er knallende ruzie ontstaat tijdens het kinderfeestje dat je zo uitvoerig hebt voorbereid? Ik geef je hieronder de tips die voor mij het beste werken.
-
Nodig niet teveel kinderen uit
Als iets ervoor zorgt dat kinderen elkaar in de haren gaan vliegen, dan is het wel te dicht op elkaar zitten. Kinderen hebben ruimte en bewegingsvrijheid nodig. Ook wordt het een stuk lastiger om de orde te bewaren wanneer er teveel kinderen op het feestje zijn. Een handige vuistregel voor het aantal kinderen dat je kunt uitnodigen, is de huidige leeftijd van je kind +1. Uiteraard is het belangrijk om hierbij rekening te houden met de groepsdynamiek en met de behoeften van jouw eigen kind. Is jouw kind bijvoorbeeld erg gevoelig voor drukte of zijn al zijn/haar vriend(innet)jes allemaal erg aanwezig, dan kun je beter wat minder kinderen uitnodigen.
-
Laat het feestje niet te lang duren
Wij als volwassenen willen soms alles uit de kast halen voor het meest fantastische kinderfeestje. Allemaal leuk en aardig, maar er is ook zoiets als too much. Hoelang een feestje kan duren, is afhankelijk van de leeftijd van de kinderen. Voor de hele kleintjes is twee tot tweeënhalf uur echt lang zat. Vanaf een jaar of zes kan het feestje ongeveer drie uur duren. Bij een groep pubers ligt dit iets minder gevoelig, maar vergis je niet: ook tieners raken overprikkeld. Ik zou hierbij ongeveer vier uur aanhouden.
-
Kies een geschikt tijdstip
Voor een groep twaalf- tot dertienjarigen kun je best een feestje ‘s avonds geven. Bij jongere kinderen zou ik dat over het algemeen afraden. Ook ‘s ochtends vroeg is meestal niet zo’n goed idee. Een boel oververmoeide kinderen bij elkaar zetten is vragen om problemen. In sommige gevallen zijn er zelfs hele kleine kinderen bij die ‘s middags nog een dutje doen. Overleg dit met de ouders, zodat het feestje niet plaatsvindt op een tijd dat ze normaal zouden slapen.
-
Zorg voor een uitlaatklep
Het is altijd een goed idee om tijdens een kinderfeestje een moment in te plannen dat de kinderen even helemaal los kunnen gaan. Ben je bijvoorbeeld al heel lang aan het knutselen, of zijn de kinderen geconcentreerd bezig geweest met een spannende speurtocht? Laat ze dan daarna even ravotten in de speeltuin. Zo kunnen ze al hun extra energie kwijt voordat ze die op elkaar los gaan laten.
-
Verdeel de taken
Heb je een activiteit gepland waarbij er verschillende taken te doen zijn? Zorg er dan van tevoren voor dat deze taken verdeeld zijn. Zo lopen de kinderen elkaar niet voor de voeten en gaan ze niet met elkaar in discussie. Het helpt ook dat ze geconcentreerd bezig zijn met hun eigen taak, waardoor ze wat minder op elkaar letten.
-
Maak vooraf duidelijke afspraken
Ruzie ontstaat vaak vanuit onduidelijkheid. Wanneer kinderen niet precies weten wat ze moeten doen, is de kans groter dat ze hier ruzie over gaan maken. Dit kun je voorkomen door duidelijke afspraken te maken over bijvoorbeeld verzamelpunten, welke spullen van wie zijn, en wat de planning is.
-
Zorg dat iedereen is voorzien in hun basisbehoeftes
Dit lijkt misschien een open deur, maar kinderen die moe zijn, honger of dorst hebben, kunnen plotseling héél chagrijnig worden. Ook als je feestje thuis plaatsvindt of als je bijvoorbeeld een speurtocht in de buurt aan het houden bent, is het belangrijk om genoeg momenten in te plannen om te eten, drinken en plassen.
-
Laat de kinderen de ruzie zelf oplossen
Je zit er natuurlijk niet op te wachten tijdens een kinderfeestje, maar ruzies zijn niet alleen maar slecht. Kinderen kunnen er een waardevolle les in conflictoplossing uithalen als je het goed aanpakt. Ook geef je ze hiermee de ruimte om hun eigen gevoelens uit te spreken. Als het nodig is kun je ze uiteraard wel een beetje bijsturen, maar probeer om niet direct het probleem volledig uit handen te nemen.
-
Erken de gevoelens van de kinderen
Als een kind zich in een ruzie niet erkend voelt, is de kans groot dat de strijd nog meer escaleert. Zorg er daarom, zelfs tijdens de drukte van een kinderfeestje, voor dat ze zich gehoord voelen door samen te vatten en te interpreteren wat het kind zelf aangeeft.
-
Focus je niet op de schuldige
Vaak heeft het niet zoveel zin om veel aandacht te besteden aan wiens schuld het conflict is. Wanneer je gevoelens van schaamte en woede oproept, kunnen kinderen juist extra herrie gaan schoppen. Focus je daarom liever op de oplossing van het conflict. Houd hierbij de vorige twee punten in acht; laat de kinderen er zelf uitkomen indien mogelijk, en zorg dat er ruimte is voor emoties.
Plaats als eerste een comment bij "Omgaan met ruzie op een kinderfeestje: 10 tips"