Schmink verwijderen na een kinderfeestje: de gouden tips

Schmink kan heel veel toevoegen aan een kinderfeestje. Het zorgt ervoor dat kinderen zich helemaal inleven in hun rol en het proces is ook nog eens heel erg leuk. Maar… aan het eind van de dag vinden we het vaak toch wat minder leuk. Heb je wel eens uren op het gezicht van je kind staan schrobben en boenen om (goedkope) schmink eraf te krijgen? Dan weet je hoe frustrerend dit kan zijn. De huid van je kind vindt dit ook niet leuk… Daarom zet ik mijn gouden tips voor je op een rijtje.

1. Kijk naar het soort schmink dat je hebt gebruikt

Er bestaan verschillende soorten schmink. Schmink op basis van olie, en schmink op basis van water. Deze informatie is belangrijk om naar te kijken wanneer je de schmink gaat verwijderen. Schmink op waterbasis is gemakkelijker te verwijderen met water en zeep. Als je water moet gebruiken bij het aanbrengen van de schmink, betekent dat dat het schmink op waterbasis is. Voor schmink op oliebasis heb je geen water nodig tijdens het aanbrengen. Deze schmink voelt ook vettig aan en zal lastiger te verwijderen zijn met alleen water en zeep. Dit kun je het beste doen met olie, bijvoorbeeld babyolie, olijfolie of kokosolie.

2. Wees geduldig en voorzichtig

Te hard schrobben op een kindergezichtje is nooit een goed idee. Waarschijnlijk veeg je de schmink dan alleen maar alle kanten op en raakt de huid erg geïrriteerd. Je hebt dan ook kans dat je kind schrikt of gaat huilen; het voelt immers écht niet fijn. Dit maakt de ervaring voor jezelf ook alleen maar stressvol. Neem daarom de tijd en wees voorzichtig met de huid van je kind. Je kunt een washandje gebruiken, maar het beste is om de schmink eerst ‘los te maken’ met je handen. Bij een schmink op waterbasis neem je wat water en zeep in je handen en wrijf je even goed in je handen om schuim te maken. Hiermee ga je vervolgens zachtjes de huid van je kind masseren tot je ziet dat de schmink zich verplaatst. Bij schmink op oliebasis doe je hetzelfde, maar dan met olie. Kijk altijd goed uit voor de ogen van je kind.

3. Spoel de huid goed na

Heb je de schmink losgekregen met water en zeep, spoel het gezicht dan voorzichtig na met lauw water. Je kunt er eventueel nog een babydoekje of een washandje overheen halen. Heb je olie gebruikt om de schmink te verwijderen, dan staat er op dit punt waarschijnlijk een kind voor je met een vettige bende op het gezicht. Dit kun je verwijderen met een babydoekje of een washandje met water en zeep.

4. Herhaal het gehele proces indien nodig

Is nog niet alles weg? Maak je geen zorgen, en ga vooral niet direct extra hard boenen. Neem liever goed de tijd en start het gehele proces opnieuw. Dat scheelt een hoop frustratie en is een stuk zachter voor de huid.

5. Verzorg de huid goed na

Na het verwijderen van de schmink kan de huid droog of schraal aanvoelen. Maar ook als dit niet zo is, is het belangrijk om de huid goed te verzorgen. Gebruik een zachte, neutrale zalf of crème zonder teveel hardnekkige stoffen als parfum en alcohol. Dit kan namelijk erg prikken. Denk eraan dat de huid na het verwijderen gevoeliger zal zijn dan normaal, dus ook een crème die normaal prima is kan nu de huid irriteren. Vraag ook even aan je kind hoe het voelt. Prikt het erg? Haal de zalf er dan direct weer af. Indien je geen neutrale zalf hebt, kun je bijvoorbeeld kokosolie gebruiken om de huid te verzorgen.

Wat zijn jouw gouden tips voor het verwijderen van schmink? Deel ze in de comments!

Plaats als eerste een comment bij "Schmink verwijderen na een kinderfeestje: de gouden tips"

Plaats een reactie