Traktatie inspiratie: gezond vs. ongezond

gebakjes met chocolade slagroom spikkels en roze

Het is weer zo ver: je kind is jarig en dat betekent dus dat je een leuke, originele en gezonde traktatie moet verzinnen. Je zoon of dochter wil een leuke traktatie, de school wil niet dat het ongezond is, in de klas zitten veel kinderen met onmogelijke allergieën en jij probeert alle partijen blij te maken. Maar wat ga je maken?

Gezond vs. ongezond

Veel scholen hebben het beleid dat er geen snoepgoed uitgedeeld mag worden op school. En dus ook niet tijdens het trakteren. Dat betekent dat de versnaperingen gezond of zo gezond mogelijk moeten zijn. En dat terwijl de meeste kinderen liever een snoepje hebben dan wat fruit.

Neem nou mijn kinderen: ik heb twee zoons van negen en vier en een dochter van zeven. Ze drinken bijna nooit frisdrank, eten elke dag genoeg groente en eten na het eten als toetje een stukje fruit. Mijn kinderen zijn gek op fruit, vooral op aardbeien. Maar als ze de keuze hadden tussen snoepgoed en fruit, dan zouden ze zonder enige twijfel voor het snoep gaan.

Wanneer ik mijn kinderen uitleg dat ze alleen op gezonde dingen mogen trakteren, krijg ik toch veel tegengeluid. Dat komt ook omdat fruit-traktaties vaak als ‘saai’ worden gezien. Maar dat hoeft natuurlijk niet.

Mijn zoontje van vier wordt acht januari alweer vijf en dus ben ik alvast op internet gaan struinen naar de leukste traktaties voor jongens. Zowel gezonde als ongezonde traktaties. Ik heb voor mezelf de gezonde opties tegenover de ongezonde opties gezet. En aangezien mijn dochter ook over een tijdje jarig is, heb ik meteen leuke traktaties voor meiden opgezocht.

Gezonde traktaties voor jongens

Bij traktaties voor jongens kom ik meestal uit op onderwerpen als voetbal en racewagens. Aangezien ik altijd voetbal gerelateerde lekkernijen maak voor Daan, vond ik het dit jaar eens tijd voor verandering. Dus ben ik op internet gaan speuren naar gezonde doch leuke traktaties die niet teveel tijd zouden kosten. Ik ben wel redelijk creatief aangelegd, maar met drie kinderen heb ik niet altijd de tijd om uren aan een traktatie te besteden. Na het internet te hebben afgestruind, kwam ik op de site Welke.nl onderstaande snack tegen.

ninja turtles appels voor jongens gezonde traktatie

Ongezonde traktaties voor jongens

Op de site van CakeCentral kwam ik een recept tegen voor piraten cupcakes. Traktaties voor jongens moeten natuurlijk altijd stoer zijn, maar aangezien Daan nog maar vijf is, mag het ook best wel schattig zijn. De cupcakes zijn versierd met fondant en stiften van eetbare inkt. Het is een traktatie met behoorlijk wat suikers en zoet- en kleurstoffen, maar wel erg leuk om eens te proberen!

piraten cupcakes voor jongens van vijf jaar

Gezonde traktaties voor meisjes

Voor meiden is het verzinnen van traktaties een stuk makkelijker. Waar ik bij jongens blijf hangen bij voetbal en racewagens, zijn de onderwerpen voor meisjes makkelijker te verzinnen. Voor meiden zijn traktaties met eenhoorns, prinsessen, make-up, kleren, schoenen en heel veel roze al een hit. Daarnaast zijn hartjes ook altijd goed. Wat komkommerschaafsel en een druif geprikt in een kaasblokje en afgemaakt met een hartje. Het hartje in de foto hieronder is gemaakt van hout, maar ik zou aanraden het hartje van iets eetbaars te maken zoals aardbeien.

gezonde traktatie met druifjes kaas komkommer en een hartje op een stokje

Ongezonde traktaties voor meisjes

Persoonlijk vind ik ongezonde traktaties verzinnen makkelijker dan gezonde traktaties. Zeker bij meiden, aangezien ik al gauw de neiging heb om overal discodip op te strooien. En dat past beter bij zoete lekkernijen. Zo ook bij de verjaardag van Denise. Ik besloot om onderstaande foto na te maken: chocoladecupjes gevuld met slagroom en afgemaakt met een topping van botercrème en spikkels. Daarnaast had onderstaand voorbeeld ook chocoladecupjes met kersen, maar met die pit in het midden leek me dat iets minder geschikt voor jonge kinderen.

gebakjes met chocolade slagroom spikkels en roze

Plaats als eerste een comment bij "Traktatie inspiratie: gezond vs. ongezond"

Plaats een reactie