De leukste kinderfeestjes voor jongens

karten snelste-overwinning-feestje jongens leeftijden leuk

In maart wordt mijn oudste zoon alweer elf jaar, dus in de komende maanden ben ik alvast inspiratie aan het opdoen voor een leuk kinderfeestje. Bowlen, een gymzaal afhuren of naar een (binnen)speelplaats wordt vaak georganiseerd. Maar wat zijn nou leuke en originelere kinderfeestjes voor jongens?


Ik heb door de jaren heen wel gemerkt dat een kinderfeestje voor jongens beter buiten gehouden kan worden. De meeste jongens hebben energie waar ik als tweeëndertigjarige moeder jaloers op ben en breken de spreekwoordelijke tent af wanneer een kinderfeestje thuis wordt gehouden. Mijn voorkeur gaat dan ook uit naar kinderfeestjes die buiten gehouden kunnen worden.

Daarnaast moet het kinderfeestje passen bij de interesses en het karakter van de jarige. Wanneer de jarige bijvoorbeeld van voetbal houdt, is het erg voor de hand liggend dat de kinderen tijdens het kinderfeestje gaan voetballen. Zo’n feestje is dan misschien niet het meest origineel, maar de jarige vindt het geweldig.

Soms is het toch heel lastig om een activiteit te bedenken. Bijvoorbeeld omdat alle kinderfeestjes al een keer gedaan zijn of omdat je als ouder graag origineel wilt zijn. Dat probleem heb ik zelf ook, dus ging ik op onderzoek uit! Hieronder heb ik per leeftijdscategorie een aantal kinderfeestjes neergezet die jongens geweldig vinden.

Jongens van 5 of 6 jaar

Speurtocht
Vaak wordt het eerste kinderfeestje gevierd wanneer de jarige vijf wordt. Omdat er dan nog weinig feestjes zijn geweest, is een originele activiteit verzinnen een stuk makkelijker. Een speurtocht is vaak de uitkomst. Doordat de kinderen nog zo jong zijn, hoeft de speurtocht niet moeilijk of uitgebreid te zijn. Dit is prima zelf te bedenken en te organiseren.

De tocht kan in het bos of in een parkje gehouden worden, waardoor de kinderen al hun energie kwijt kunnen. Op vijfjarige leeftijd is een feest van 1,5 tot 2 uur lang genoeg. Na de speurtocht nog patat of een ijsje en dan lekker naar huis. Gegarandeerd een geslaagd feestje!

Brandweerfeest
Ook een themafeest doet het erg goed bij jonge kinderen. Voor jongens zal dit snel een piraten- of brandweerfeest zijn. Bij deze laatste mogen de kinderen echte brandweerpakken aan, in een echte brandweerauto zitten en zelfs een vuurtje blussen! In elke regio zitten meerdere bedrijven die dit soort arrangementen aanbiedt, zo ook Brandweerauto.nu.

Toen mijn oudste vijf werd hebben wij bij hen een kinderfeestje geboekt en mijn zoon heeft het er nu nog steeds over! Daarnaast zijn de volgende provincies goed vertegenwoordigd: Brabant, Gelderland en Utrecht. Bekijk hieronder de afbeeldingen van Brandweer.nu!

Jongens van 7 en 8 jaar

Zwemfeestje

Een zwemfeestje wordt door veel ouders georganiseerd en is dan ook niet de meest originele activiteit. Toch heb ik besloten deze wel mee te nemen in mijn blog omdat mijn kinderen dit het leukste feestje vinden. Vier jaar geleden heb ik op de zevende verjaardag van mijn oudste zoon een zwemfeestje georganiseerd. Dit was in het subtropisch zwembad hier in de buurt. Wanneer de kinderen zeven of acht zijn, kun je er bijna wel van uit gaan dat iedereen minimaal zwemdiploma A heeft. Daarnaast zijn er veel ondiepe baden en veel glijbanen in zo’n zwembad. Zo is een zwemfeestje niet heel gevaarlijk, maar wel enorm leuk.

Klimmuur

Een ander leuk idee voor zeven- of achtjarige jongens is om naar een klimmuur te gaan. Ook een klimwand is in elke provincie en elke stad te vinden. Zo’n feestje begint eigenlijk altijd met een uitleg over hoe de kinderen veilig en goed naar boven kunnen klimmen. Daarna mogen ze zelf aan de slag en kunnen ze zich helemaal uitleven. Vaak zijn er wanden met verschillende moeilijkheidsgraden en hoogtes. Ook kinderen die het eng vinden kunnen zo genieten van de dag.

Natuurlijk zitten de kinderen goed vast met een zekering en wordt de veiligheid gewaarborgd. Wel zo geruststellend voor de ouders!

Jongens van 9 en 10 jaar

Lasergame

Mijn ervaring is dat hoe ouder de jongens worden, hoe energieker ze zijn. Daarom probeer ik de kinderfeestjes zo actief mogelijk te maken. Bij spellen als voetbal, tikkertje of zwemmen kunnen ze goed hun energie kwijt. Een ander leuk spel is lasergame: de kinderen worden opgedeeld in twee groepen en krijgen lasergamepakken en een ‘lasergeweer’ mee. De kinderen kunnen zo met een laserstraal op elkaar schieten. Wie geraakt is, is af en het team dat als laatste overblijft heeft gewonnen.

Lasergamen kan ook buiten in de bossen gespeeld worden. Het maakt weinig uit waar: de kinderen vinden lasergamen geweldig om op elkaar te mogen schieten en gaan vaak helemaal op in het spel. Daarnaast kunnen ze rennen en klauteren zoveel ze willen, dus gegarandeerd een geslaagd feestje!

Karten

Vaak worden auto’s en racen erg stoer gevonden onder jongens, dus een feestje waarbij de kinderen kunnen karten doet het altijd goed. Met karten kunnen ze achter elkaar aan racen en de rondes zo snel mogelijk doorkomen. De kinderen willen natuurlijk allemaal de snelste zijn en vaak krijgen de kinderen aan het eind een overzichtje met hun snelste tijden.

Let wel op: voor de meeste kartbanen geldt een minimale lengte voor de kinderen om te kunnen karten. Vaak ligt dit tussen de 1.20m en 1.40m, omdat de kinderen anders niet bij de gaspedalen kunnen komen. Dit is wel iets om rekening mee te houden, want kinderen van 9 of 10 jaar zijn meestal net rond die lengte. En het is natuurlijk jammer als iemand niet mee kan doen omdat die te klein is.

Jongens van 11 en 12 jaar

Survival of Obstacle

Voor jongens van 11 en 12 mogen de kinderfeestjes vaak wel wat spannender, wilder en stoerder. Een leuk voorbeeld is bijvoorbeeld om te gaan survivallen of een obstacle run te organiseren. Dit is een parcours waar de kinderen over obstakels kunnen rennen, klimmen, klauteren, springen, kruipen en glijden. Dit kan natuurlijk zelf worden gemaakt met hout, banden en touw, maar er zijn ook genoeg bedrijven die dit soort kinderfeestjes aanbieden. De kinderen kunnen zich helemaal uitleven en al hun energie kwijt. Bij veel bedrijven zit er ook nog een lunch of arrangement bij zodat het kinderfeestje helemaal compleet is.

Run Raften

Een ander stoer feestje is om te gaan raften. Dit is meer voor mensen die aan de kust wonen, omdat je anders heel lang met de kinderen in de auto zit – wat natuurlijk ook weer van de tijd van het feestje afgaat. Vaak worden de kinderen met zes tot tien personen (incl. de volwassenen) in een grote boot gezet met paddels en daarna het wilde water op gevoerd. Het is een ontzettend origineel kinderfeestje, maar er zitten wel wat nadelen aan. Zo moet het weer goed zijn, moeten de kinderen allemaal minimaal zwemdiploma A hebben en is het een behoorlijk duur feestje (al gauw €50 per kind). Als dat geen probleem is, is het een enorm leuk en spannend feestje!

Natuurlijk zijn er nog honderden andere feestjes te bedenken voor jongens. Voor mijn oudste ben ik van plan een obstacle run te organiseren of reserveren. Ik denk dat hij het helemaal geweldig gaat vinden. Wanneer het zo ver is, zal ik uitgebreid verslag doen van hoe het feestje is geweest.

Ik ben heel benieuwd naar de ideeën en ervaringen van jullie. Laat hieronder in de reacties weten welk kinderfeestje echt in de voorbeelden had moeten staan en waarom!

Plaats als eerste een comment bij "De leukste kinderfeestjes voor jongens"

Plaats een reactie