In dit digitale tijdperk kan het soms best lastig zijn om je kinderen de deur uit te krijgen. En dat terwijl in de natuur zoveel te ontdekken is. Hieronder vind je 5 leerzame activiteiten die je in het bos kunt doen. Zo krijgen je kinderen beweging en frisse lucht, en daarbij steken ze er ook nog eens iets van op!
Zet een speurtocht uit
Een speurtocht is een leuke en interactieve manier om kinderen te stimuleren om het bos te gaan onderzoeken. Is je kind al helemaal gek van het bos, en toevallig ook nog binnenkort jarig? Bij 4tot12 Kinderfeestjes kun je het pakket Boswachter Bas kopen, voor een interactieve speurtocht in het bos. De kinderen loggen in op de website en krijgen een video te zien waar Boswachter Bas een oproep doet om hulp. Hij is op zijn hoofd gevallen en is nu verdwaald. De kinderen gaan hem helpen om de weg terug te vinden naar zijn boshut. In het pakket vind je onder andere een schatkaart, gekleurde enveloppen met aanwijzingen, een schatkist met muntjes en materialen voor het aankleden van het feestje. Zijn ze na het feestje nog niet uitgespeeld? Dan vind je hieronder nog meer leuke activiteiten voor in het bos.
Bosbingo
Maak een bingokaart met allerlei dingen die je in het bos kunt vinden, bijvoorbeeld paddenstoelen, eikels, blaadjes, insecten of dennenappels. Neem er 1 per kind mee. De kinderen gaan deze dingen verzamelen en strepen af wat ze gevonden hebben. Aan het eind is het natuurlijk leuk om ze een beloning te bieden. Binnenkort vind je hier een kant-en-klare bingokaart die je kunt downloaden.
Boomringen analyseren
Een alom bekend feitje is dat je aan de ringen van een boom kunt zien hoe oud de boom is. Je kunt met je kind een omgehakte boom analyseren. Daarbij zijn deze feitjes leuk om te weten:
- De officiële term voor het analyseren van boomringen is dendrochronologie.
- Bomen groeien niet in de winter.
- In de zomer en lente groeit het hout sneller en is het lichter.
- In de herfst groeit het hout minder snel, en zijn de lagen donkerder.
- Door het aantal donkere ringen tussen de rand en het centrum te bekijken, kun je zien hoe oud de boom is.
- Een dikke ring duidt op een goed jaar met genoeg zonlicht en regenval. De boom is dan goed gegroeid.
Op zoek naar waterinsecten
Ga samen op excursie in het bos om op zoek te gaan naar waterinsecten. Waterinsecten vind je natuurlijk onder water, vaak verstopt onder stenen die in het water liggen. Neem voor je zoektocht het volgende mee naar het bos:
- Een witte plastic container met aparte vakjes (bijvoorbeeld een lege ijsblokjesvorm).
Vul deze op locatie met een beetje water. Hier kun je de insecten instoppen om ze beter te kunnen bekijken. - Een boekje om de verschillende insecten mee te identificeren, bijvoorbeeld “Het Wonderlijke Insectenboek” of “1-2-3 Natuurgids Insecten”. Je kunt ook gebruik maken van de app ObsIdentify, deze herkent echter nog niet alle soorten insecten.
- Een vergrootglas.
- Een visnet om insecten mee uit het water te halen.
- Een pipet en een lepel. Hiermee kun je kleinere insecten voorzichtig oppakken.
- Een verfkwast. Daarmee kun je de insecten voorzichtig van stenen afvegen om ze in je bakje te plaatsen.
- Pen en papier, om op te schrijven welke insecten er zijn geïdentificeerd.
- Optioneel: een (polaroid)camera, om te kunnen vastleggen welke insecten je kind heeft gevonden.
Een vlot bouwen
Het bouwen van een vlot is een leerzame activiteit voor kinderen. Laat ze zelf goed nadenken over het ontwerp. Hoe blijft het vlot het beste drijven, hoe bevestig je alle onderdelen aan elkaar, en is het vlot robuust genoeg om de kracht van het water te weerstaan? Als je echt ambitieus bent kun je een levensgroot vlot bouwen dat daadwerkelijk mensen kan dragen, maar uiteraard kun je het ook in het klein doen. De kinderen kunnen in het bos op zoek gaan naar de materialen. Misschien is er ook wel een ondiep riviertje waar ze het vlot in kunnen testen.
Plaats als eerste een comment bij "5x leerzame activiteiten in het bos"