Budgetfeestje: Zelf een escape room opzetten

Momenteel zijn escape rooms ontzettend populair. Ze zijn dan ook heel geschikt voor een spannend feestje. Het boeken van een escape room kan echter best prijzig zijn. Daarom heb ik hier tips op een rijtje gezet om zélf een escape room op te zetten.

1. Kies een geschikte locatie

Voor een leuke escape room heb je eigenlijk wel meerdere ruimtes nodig. Je eigen huis kan dus bijvoorbeeld heel geschikt zijn. Zorg er dan wel voor dat er geen privézaken in het zicht liggen en dat je breekbare spullen even opzij zet. Ook een school of kinderdagverblijf kan een leuke locatie zijn. Geef elke kamer een naam, code of nummer om de spelers te laten weten waar ze heen moeten en hang een A4-tje op de deur. Ook is het handig als je een aantal plekken hebt waar je informatie en hints kunt neerleggen, ophangen of verstoppen. Zo zorg je dat de spelers gebruik moeten maken van de ruimte en met elkaar moeten samenwerken om de uitweg te vinden.

2. Vertel een verhaal

Een escape room komt pas echt tot leven als je er een spannend verhaal omheen vertelt. Waar zijn we, waarom zitten de spelers hier opgesloten en wie of wat moeten ze verslaan om zichzelf te bevrijden? Hiermee heb je ook gelijk een thema waar je je decoraties en puzzels op aan kan laten sluiten.

3. Decoreer de ruimte

Om het spel realistisch en spannend te maken, moeten de decoraties aansluiten op het thema dat je hebt gekozen. Hier kun je zo creatief en uitgebreid mee zijn als je wil. Simpele dingen zoals verlichting en andere kleine details kunnen hier al heel veel bij helpen. Is het de bedoeling dat het verhaal zich ‘s nachts afspeelt, zorg dan ook dat het donker is en dat de klokken op een nachtelijk tijdstip staan ingesteld. Denk er bij de versieringen ook aan hoe je wil dat de spelers van de ene naar de andere ruimte komen. Je kunt bijvoorbeeld een kartonnen boekenkast maken en deze voor een deuropening plaatsen, zodat het een geheime doorgang lijkt.

4. Verzin leuke puzzels en opdrachten

Om uit de escape room te komen moet er natuurlijk gepuzzeld worden. Hieronder zet ik wat suggesties op een rij die je kunt gebruiken voor jouw escape room.

– Speurtocht
Laat de spelers één voor één naar aanwijzingen zoeken door envelopjes met hints te verstoppen, die weer naar een volgende hint leiden. Aan het eind van de speurtocht vinden ze de sleutel (of een ander voorwerp dat tot de ontknoping leidt). Kant-en-klare speurtochten kun je bijvoorbeeld bij Spyctive of 4tot12 Kinderfeestjes kopen. Een feestje van Spyctive sluit erg leuk aan bij een escape room vanwege het spionnenthema!

– Cijferslot
Je kunt een voorwerp met een cijferslot te gebruiken, bijvoorbeeld een koffer. Heb je geen koffer met een cijferslot, dan kun je voor rond de € 6,00 hangsloten met een cijferslot kopen die je bijvoorbeeld aan een kistje kunt hangen. Zorg ervoor dat de spelers op zoek moeten naar de code van het cijferslot door de cijfers te verstoppen in andere puzzels of opdrachten. In de koffer of het kistje verstop je vervolgens weer een aanwijzing naar de volgende opdracht of naar de volgende ruimte.

– Legpuzzel
Je kunt ook een aanwijzing of een kaart op de achterkant van een legpuzzel maken. De stukjes verspreid je vervolgens door de gehele ruimte. De spelers moeten de puzzel oplossen om tot een volgende aanwijzing te komen.

– Codes en geheimschrift
Je kunt een aanwijzing in geheimschrift of bijvoorbeeld een vreemde taal met een ander alfabet opschrijven. Ergens in de ruimte ligt een ‘decoder’ verstopt waarmee ze het geheimschrift kunnen ontcijferen. Je kunt ook een simpeler geheimschrift maken (bijvoorbeeld voor kinderen) door tekst in spiegelschrift te schrijven, of met onzichtbare inkt.

– Raadsels, rebussen en woordspelingen
Kies een cryptisch raadsel of maak een rebus die bij je thema (en de leeftijdsgroep) aansluit. Het antwoord op het raadsel leidt je naar de volgende clue.

5. Bedenk een leuke prijs

Aan het eind verwachten de spelers uiteraard een beloning voor hun inzet. Bedenk daarom een leuke prijs die aansluit op je thema. Het is extra leuk als het iets is dat alle spelers mee naar huis kunnen nemen als aandenken.

Deel jouw ervaringen met escape rooms in de comments!

Plaats als eerste een comment bij "Budgetfeestje: Zelf een escape room opzetten"

Plaats een reactie