Kinderfeestje: Slijm maken

Ik moet toegeven: toen mijn dochter vroeg om een kinderfeestje met als thema “slijm”, heb ik mezelf even op mijn hoofd gekrabt. Wat kan je daar nou mee? Uiteraard gaan we slijm maken, maar vermaken de kinderen zich daar de hele middag mee? Achteraf kan ik je vertellen dat de kinderen zich geen moment verveeld hebben. Ze vonden het fantastisch! In deze blogpost lees je hoe ik het heb aangepakt.

Verschillende soorten slijm

Om de activiteit wat op te rekken, heb ik ervoor gekozen om de kinderen verschillende soorten slijm te laten maken. Hier vind je een aantal makkelijke recepten.

Basisrecept slijm

  • 125ml knutsellijm (doorzichtig of wit)
  • Een halve eetlepel natriumbicarbonaat, zuiveringszout of baking soda (0,5 eetlepel of 7 gram)
  • 1 eetlepel lenzenvloeistof met borax
  • Voedselkleurstof
  • Een kom en een plastic lepel

Begin met een kommetje met de knutsellijm. Voeg daaraan het natriumcarbonaat toe, samen met eventuele toevoegingen zoals glitters. Terwijl je dit kneedt kun je langzaam de lenzenvloeistof toevoegen tot het slijm niet meer plakt.

Fluffy slijm

Fluffy slijm krijgt zijn structuur van scheerschuim. Met handzeep kun je het nog fluffier maken, en maïzena helpt bij het dikker maken van het slijm.

  • 125 ml witte knutsellijm
  • 125 ml scheerschuim (let op: geen scheergel!)
  • 5 ml borax
  • 250 ml warm water
  • Voedselkleurstof
  • 1 eetlepel maïzena
  • 125 ml schuimende handzeep
  • Indien je het slijm wat meer rekbaar wil maken: een beetje handcrème

Magnetisch slijm

Gebruik het basisrecept voor slijm en voeg ijzeroxide of ijzerpoeder toe. Je kunt het effect van het magnetische slijm uitproberen met neodymium magneten (deze kun je vrij makkelijk online vinden).

Eetbaar slijm

  • Ongeveer 250 ml gummiberen
  • 2 eetlepels maïzena
  • 2 eetlepels poedersuiker
  • Kokosolie

Verwarm de gummiberen in de magnetron, ongeveer 20 seconden per keer tot ze zijn gesmolten. Meng de maïzena en poedersuiker in een kommetje en strooi een beetje op het aanrecht. Kneed vervolgens de gesmolten gummiberen hier doorheen (wacht wel even tot ze genoeg afgekoeld zijn om aan te raken). Voeg indien nodig de rest van het poedermengsel toe en kneed tot het slijm niet meer plakt. Voeg tenslotte wat van de kokosolie toe.

Glow in the dark slijm

Glow in the dark slijm maken is simpel: gebruik het basisrecept voor slijm en voeg glow in the dark verf of pigment toe. Net als alle andere glow in the dark-producten moet het slijm eerst even in het licht “opladen” voordat het licht zal geven in het donker.

Galaxy slijm

Maak 3 keer het basisrecept voor slijm, elke keer in een andere kleur: rood, blauw en paars. Gebruik voor dit recept het liefste doorzichtige knutsellijm. Voeg aan elke kleur glitters toe. Meng de kleuren door het slijm een beetje uit te rekken tot slierten en op elkaar te leggen. Vervolgens kneed je tot je het gewenste effect hebt bereikt.

Unicorn slijm

Ook voor dit recept ga je verschillende kleuren slijm mengen. Gebruik dit keer het recept voor fluffy slijm en kleur deze pastelgeel, pastelroze en lila. Dit effect bereik je door slechts een heel klein beetje van de kleur toe te voegen aan de witte slijmbasis die je hebt gekregen door witte knutsellijm te gebruiken. Deze drie kleuren meng je op dezelfde manier als het galaxy slijm. Eventueel kun je glitter of foamkralen toevoegen voor een extra leuk effect.

Toevoegingen

Kinderen vinden het vaak erg leuk om dingen toe te voegen aan het slijm. Ideeën voor toevoegingen zijn bijvoorbeeld verschillende soorten en vormen glitter, foamkralen, confetti of plakoogjes.

Decoraties

Eerlijk gezegd heb je voor dit feestje niet zoveel nodig qua decoraties. Het maken van het slijm zelf is de hoofdactiviteit en de kinderen zijn daar zo geconcentreerd mee bezig, dat ze in mijn ervaring niet zoveel om zich heen kijken. Er is immers al genoeg visuele interesse in het slijm zelf. Toch wilde ik wat leuke decoraties verzinnen. Ik heb daarbij vooral gebruik gemaakt van een druipend slijmeffect. Je kunt dit maken door slijmdruppels op papier te tekenen of printen en uit te knippen, of met behulp van een lijmpistool. Vervolgens kun je dit weer opleuken met bijvoorbeeld glitter of glow in the dark verf. Op deze manier heb ik glazen potjes, bekertjes en flessen aangekleed waar ik het slijm in heb gedaan dat ik zelf eerder al had gemaakt als voorbeeld. Qua kleuren kun je alle kanten op: je kunt kiezen voor een felgroen thema à la Flubber, maar omdat er bijvoorbeeld ook galaxy- en unicornslijm bestaat, kun je dat thema ook prima toepassen. Ik vond het ook erg leuk om de kinderen een potje mee te geven met hun zelfgemaakte slijm. Hier heb ik gewoon lege, glazen groentepotjes voor gebruikt.

Veel knutselplezier!

Plaats als eerste een comment bij "Kinderfeestje: Slijm maken"

Plaats een reactie