Kinderfeestjes: vroeger vs. nu

piraten schip springkussen jongens kinderfeestje

Mijn dochtertje is nu vijf en wordt binnenkort zes. Afgelopen jaar heeft ze haar eerste kinderfeestje gehad en is ze ook op wat feestjes uitgenodigd. Maar het valt me op dat de kinderfeestjes zo verschillen van vroeger. Maar waarom? Lees snel verder!

Gewoontjes, maar gezellig

Ik ben nog niet heel oud; vrijdag word ik 24 jaar. Toch zie ik veel verschil in kinderfeestjes van toen ik klein was en hoe de kinderfeestjes nu worden gehouden. Ik kan me mijn kinderfeestjes nog erg goed herinneren. Ik heb een keer een dansfeestje gegeven, maar ben ook sieraden gaan maken, gaan knutselen, wezen zwemmen. Het was altijd iets wat ik erg leuk vond en vaak ook heel creatief. Toen ik in groep 8 zat hielden mijn vriendinnetjes en ik veel karaokefeestjes. Dat jaar heb ik dat ook gedaan: High School Musical kwam net uit en daar waren we allemaal gek op geworden. Dus nodigde ik alle meiden uit de klas uit, zetten we de karaokeversie van de film op en zongen we keihard mee. Het was erg simpel, maar ontzettend leuk.

Over de top

Toch is “simpel” niet hoe ik de kinderfeestjes van tegenwoordig zou beschrijven. Hoewel mijn kinderfeestjes twee uurtjes duurden en niet altijd met eten erbij was, is het tegenwoordig een stuk uitgebreider. De feestjes waar Sterre was uitgenodigd waren behoorlijk over de top en altijd inclusief avondeten. Zo is Sterre vorig jaar ook naar een vriendinnetje geweest die het voetbalveld had afgehuurd en daar vier enorme springkussens had neergezet. De hele klas was uitgenodigd en ze kregen patat en een frikandel na afloop. Na vier uur mochten de kinderen weer opgehaald worden. Natuurlijk vonden de kinderen het geweldig en waren ze helemaal kapot toen het feestje afgelopen was.

Groepsdruk

Ik denk dat de kinderfeestjes zo zijn veranderd, omdat iedereen tegenwoordig origineel wil zijn. De ene ouder wil een nog leuker, origineler en uitgebreider feestje geven dan de ander. Hierdoor ligt er een enorme druk op de kinderfeestjes. Daarnaast speelt geld een grote rol. Het kinderfeestje met de springkussens heeft denk ik al gauw tussen de €500 en €1.000 gekost. Persoonlijk vind ik dat wat overdreven, want ik zou mijn geld liever ergens anders aan uitgeven. Ik heb daarom ook besloten niet mee te doen met die uitbundigheid. Sterre wordt in de zomer alweer zes en dan geeft ze gewoon een knutselfeestje thuis.

Ik ben heel erg benieuwd wat jullie ervaringen zijn met kinderfeestjes. Worden de feestjes steeds duurder en groter of valt het allemaal wel mee? Ik lees de reacties graag in de comments!

Plaats als eerste een comment bij "Kinderfeestjes: vroeger vs. nu"

Plaats een reactie