Budgetfeestje: coördineer een speurtocht

feestjes-binnen-buiten-spannend-detectives

Kinderfeestjes kunnen zo duur of goedkoop zijn als je zelf wilt. Daarom komt er regelmatig een post online om de leukste, maar vooral goedkoopste kinderfeestjes uit te lichten. Je kunt op onze site al lezen over de kinderboerderij en een vossenjacht. Deze week: de speurtocht!

Speurtocht

De meeste kinderen zijn gek op dingen ontdekken en onderzoeken. Het maakt niet uit of ze 5 jaar zijn of 12; een speurtocht die goed in elkaar zit, is leuk voor elke leeftijd. Maar daar zit ook net het knelpunt: de speurtocht moet goed in elkaar zetten.

Een speurtocht voor kinderen van 5 moet niet te moeilijk zijn, terwijl een speurtocht voor kinderen van 12 niet te kinderachtig moet zijn. Bedenk dus goed wat past bij de leeftijd van de kinderen. En belangrijker: wat de jarige leuk vindt.

Benodigdheden

  • Plattegrond
  • Verstopte kaartjes of enveloppen met aanwijzingen
  • Een schat die ze moeten vinden
  • Een traktatie of certificaat aan het eind

Is de jarige helemaal gek van dinosauriërs; organiseer dan een speurtocht in dat thema. Het werkt erg goed om een verhaal om de speurtocht heen te verzinnen. Dit kan bijvoorbeeld het volgende verhaal zijn: de dino’s stonden allemaal in een museum en werden op een dag tot leven getoverd. Daardoor ontsnapten ze uit het museum en zijn nu zoek! De kaartjes geven hints waar de dino’s zijn en het is aan de kinderen om ze allemaal weer terug te vinden.

Op elk kaartje kan dan ook een plaatje van een dinosauriër staan en op de plattegrond de afbeeldingen van de dino’s waar deze te vinden zijn. Zo’n plattegrond kan gewoon met Google Maps geprint worden.

Tips & tricks

  • Verzin een verhaal rondom de speurtocht, zodat de kinderen een echt doel hebben (zoals de dino’s redden)
  • Splits een grote groep op in meerdere kleine groepjes: groepjes van maximaal 10 kinderen zijn groot genoeg
  • Zorg dat ieder kind de kans krijgt om het volgende kaartje te zoeken
  • Verberg de kaartjes niet te ver uit elkaar, zodat ze goed te vinden zijn
  • Betrek een relevante locatie voor het thema in je speurtocht, in het voorbeeld van de dinosauriërs kun je starten bij een museum
  • Er zijn kant- en klare speurtochten voor kinderfeestjes te koop, bijvoorbeeld bij 4tot12 Kinderfeestjes en Spyctive.

Heb je wel eens een speurtocht georganiseerd? Deel je tips en tricks in de comments!

Plaats als eerste een comment bij "Budgetfeestje: coördineer een speurtocht"

Plaats een reactie