Themafeestje: Ridders

Onze kinderen groeien op in een wereld van iPhones, Netflix, Youtube en Tiktok. Hoewel de moderne wereld genoeg positieve dingen te bieden heeft, kan het heel interessant zijn om een stapje terug te nemen naar een minder digitaal tijdperk zoals de Middeleeuwen. Juist in deze tijd is het klassieke ridderfeestje daarom nog steeds heel leuk! In deze blogpost geef ik je een paar leuke tips voor het kinderfeestje van jouw kleine koene ridder.

1. Maak een kasteel van karton

Een kartonnen kasteel is supermakkelijk om te maken, en kost ook nog eens bijna niets. Verzamel zoveel mogelijk grote kartonnen dozen. Stapel ze op elkaar om torens en kasteelzalen te vormen en beschilder ze met stenen. Het leukste is om hem echt groot te maken, zodat je erin kunt. Je kunt puntige daken op de torens maken door een groot papier in een puntzak te rollen, de onderkant recht te knippen en de punten vervolgens op het dak te plakken. Of ga voor een kasteel met kantelen. Je kunt zelfs een ophaalbrug maken door een kartonnen plaat aan het kasteel te laten hangen. Hiervoor kun je een ophaaltouw maken van papier. Knip stroken zwart of zilver papier en plak de uiteindes aan elkaar vast, zodat je een rondje hebt. Het volgende strookje papier haal je door het vorige rondje heen. Hiervan plak je vervolgens ook de uiteindes aan elkaar, zodat je het volgende rondje hebt. Ga zo door tot je ophaaltouw de gewenste lengte heeft. Dit is trouwens ook een heel leuk project om samen met je kind te doen ter voorbereiding van het feestje!

2. Laat de kinderen hun eigen zwaard en schild maken

Je kunt zwaarden en schilden maken van karton, foam, hout of zelfs van een schuimrubberen zwemnoodle. Het maakt eigenlijk niet uit, zolang je het maar in de juiste vorm kunt knippen of snijden. Ook is het handig als je het materiaal kunt beschilderen. Leg alle materialen klaar op een tafel en geef de kinderen de opdracht om hun eigen zwaard en schild te maken. Zo heb jij er nauwelijks werk aan en zijn de kinderen zeker een uur zoet.

3. Doe een spannende speurtocht

Een speurtocht met een spannend verhaal en leuke opdrachten is altijd een succes. Ga bijvoorbeeld schatzoeken of op avontuur om een draak te verslaan. Geen zin om zelf een speurtocht te verzinnen? Dan vind je bij 4tot12 Kinderfeestjes een kant- en klare ridderspeurtocht. Wij hebben hier hele positieve ervaringen mee!

4. Race tegen elkaar op een paard

Een ridder moet natuurlijk goed kunnen paardrijden. Ook hier komt de schuimrubberen zwemnoodle weer om de hoek kijken: deze kun je gebruiken om stokpaardjes te maken. Het kan ook met hout of een ander materiaal, maar die zwemnoodles zijn makkelijk te vinden en heel betaalbaar. Ook kunnen ze hier elkaar niet zo makkelijk pijn mee doen. Knip de hoofden voor het paard uit karton, plak ze erop en racen maar!

5. Bevecht een echte draak

Koop een drakenpiñata en vul deze met snoepjes of kleine cadeautjes. Laat de kinderen vervolgens helemaal losgaan met hun zelfgemaakte zwaarden en schilden. Wanneer ze de draak hebben verslagen, komen er allerlei verrassingen uit. Dit blijft de kinderen sowieso bij!

Heb jij nog ideeën voor een ridderfeestje? Laat het ons weten in de comments!

Plaats als eerste een comment bij "Themafeestje: Ridders"

Plaats een reactie