10 do’s en dont’s voor een geslaagd slaapfeestje

Of je nu de hele nacht aan de gang gaat met haren vlechten en gezichtsmaskers, of er een nerdy LAN-party van maakt: een slaapfeestje is altijd een succes. Waar je als volwassene na een feestje ontzettend naar je eigen vertrouwde bed verlangt, kan het feest voor kinderen vaak niet lang genoeg duren. Het feit dat ze lekker lang op mogen blijven maakt het feest helemaal compleet. Hoe regel je dat, zo’n slaapfeestje? Ik heb de belangrijkste do’s en don’ts voor je op een rij gezet.

  1. Do: vraag vooraf aan de ouders van de uitgenodigde kinderen of er dingen zijn waar je rekening mee moet houden, bijvoorbeeld allergieën of andere medische complicaties. Vaak zullen de ouders hier zelf wel mee komen, maar het kan nooit kwaad om het te checken. Vooral als je 2 dagen kinderen van een ander in huis hebt.
  2. Do: maak een lijstje voor de ouders met wat de kinderen mee moeten nemen. Moeten ze bijvoorbeeld hun eigen slaapspullen meenemen of heb je die in huis?
  3. Do: houd reservekleding en slaapspullen bij de hand. Je kunt aan de ouders vragen of ze dit mee kunnen geven, maar het is ook handig om zelf wat in huis te hebben. Is er dan tóch iemand zijn/haar pyjama vergeten? Geen probleem!
  4. Don’t: probeer de groep niet te verdelen. Zorg voor een ruime plek waar de kinderen met zijn allen bij elkaar kunnen liggen. De gezelligheid is het belangrijkste onderdeel van een slaapfeestje, dus het is jammer als je de groep op moet splitsen. Kies er daarom liever voor om wat meubels te verschuiven in de woonkamer (of desnoods de garage) dan om de kinderen te verdelen over verschillende slaapkamers.
  5. Do: plan in de middag of aan het begin van de avond een activiteit waar de kinderen moe van worden. Natuurlijk, de nachtelijke gesprekken en het extra lang opblijven horen er een beetje bij. Maar als je wil dat de kinderen nog een oog dichtdoen ‘s nachts is het wel zo handig dat ze tevreden en uitgeput naar bed gaan.
  6. Don’t: wees niet te streng. Ja, de kinderen zullen de volgende dag moe zijn, maar een slaapfeestje is geen slaapfeestje als je op je normale bedtijd stil moet zijn. Het kan echt geen kwaad dat ze een keer een kort nachtje hebben, zolang je er maar geen gewoonte van maakt. Maak je hier vooral niet te druk om.
  7. Don’t: plan niet gelijk de hele volgende dag vol. Laat de kinderen de volgende dag lekker uitslapen. Houd dan ook de ochtend en het begin van de middag vrij.
  8. Do: slaap zelf ook lekker uit! Je zal immers zelf ook wel uitgeput zijn na een hele dag met een groep kinderen.
  9. Do: zorg voor een lekker en voedzaam ontbijt. Na hun nachtelijke escapades zullen de kinderen gegarandeerd trek hebben!
  10. Don’t: laat de eindtijd niet open. Spreek af dat de kinderen de volgende dag niet al te laat weer worden opgehaald. Geloof me: de volgende dag ben je het echt wel zat. De kinderen zijn vaak ook vermoeid na een lange dag en een korte nacht, dus het is niet nodig om ze nog tot het avondeten te vermaken.

Plaats als eerste een comment bij "10 do’s en dont’s voor een geslaagd slaapfeestje"

Plaats een reactie