Boswachterfeestje: 5 leuke activiteiten

Veel ouders willen hun kinderen graag op een leuke manier kennis laten maken met de natuur. Gelukkig is dat helemaal niet zo moeilijk: de ruimte, vrijheid, frisse lucht en alle nieuwe dingen om te ontdekken zorgen ervoor dat kinderen zich uiterst goed vermaken. Mijn jongste zoontje David is momenteel gek op alles wat maar met de natuur en dieren te maken heeft. Daardoor kwam ik op het idee om een boswachterfeestje te organiseren. De activiteiten waren een groot succes, en dus deel ik deze graag met jullie!

1. Picknicken

Ons feestje begon rond lunchtijd, dus het leek me een goed idee om te starten met een picknick. Tijdens de picknick hebben we ook de cadeautjes uitgepakt. Dat was handig, want de auto stond nog vlakbij dus we konden de cadeautjes na het uitpakken gelijk weer terug in de auto laden. Het gaf ook een prettig rustmoment na de chaotische autorit.

2. Een natuurspeurtocht

Ik vond het belangrijk dat de kinderen tijdens het feestje echt het bos gingen verkennen. Een speurtocht was daar de perfecte aanleiding voor. Ik vond het nogal lastig om zelf opdrachten te bedenken, daarom hebben wij dankbaar gebruik gemaakt van de speurtocht Boswachter Bas. We kregen een compleet pakket in de brievenbus met alle materialen die we nodig hadden voor de speurtocht. Er zaten leuke extra’s bij, zoals filmpjes met Boswachter Bas, een boswachterlied, munten, een tas en een schatkist. Dit was het grootste deel van ons feestje, dus het was erg fijn dat dit allemaal geregeld was.

3. Bosbingo

Ik heb voor de kinderen een bingokaart gemaakt met daarop afbeeldingen van dingen die je in het bos kunt vinden. Bijvoorbeeld blaadjes, bloemen, dennenappels, takken, lieveheersbeestjes en bessen. De kinderen moesten vervolgens in het bos op zoek gaan naar de voorwerpen op hun bingokaart. Degene die als eerste bingo had, won een kleine verrekijker.

4. Blaadjeskunst

Tijdens de speurtocht in het bos gaf ik de kinderen de opdracht om zoveel mogelijk blaadjes, takjes en andere mooie dingen uit het bos mee te nemen. Thuis gingen we hier een kunstwerk mee maken. Hier had ik zelf nauwelijks omkijken naar: ik heb papier en lijm op de tafel gezet en de kinderen aan het werk gezet. Dat gaf mij even een moment om bij te komen en alvast wat op te ruimen.

5. Bootjes maken

De kinderen hadden zoveel meegenomen uit het bos, dat we nog een hoop takjes en bladeren overhadden. Hierdoor kreeg ik spontaan het idee om een bootjeswedstrijd te houden. Met de takjes, wat touw en blaadjes maakten de kinderen ieder een eigen bootje. Deze plaatsten ze vervolgens in het opblaasbare zwembad in de tuin. Met hun handen op de rug moesten ze de bootjes naar de overkant blazen. Degene wiens bootje als eerste aan de overkant was, won.

Hierna was het tijd om naar huis te gaan. Dat mocht ook wel, want de kinderen waren inmiddels uitgeput van alle leuke activiteiten. Na zo’n dag in de natuur slapen mijn kinderen altijd extra goed. Nog een reden om vaker het bos in te gaan!

Ga jij vaak met je kinderen de natuur in?

Plaats als eerste een comment bij "Boswachterfeestje: 5 leuke activiteiten"

Plaats een reactie