5 leuke bord- en kaartspellen voor kinderen

Bij mij thuis zijn we gek op spellen. Bordspellen, kaartspellen, games… noem het maar op! Het spelen van bord- en kaartspellen is niet alleen gezellig, het is ook een goede manier om je kind mentale en creatieve uitdaging te bieden. Ook kan het een lesje zijn in sportiviteit. Er zijn genoeg bordspellen die geschikt zijn voor kinderen, en ook nog erg leuk voor volwassenen. Hieronder zet ik een aantal van onze favoriete bord- en kaartspellen voor kinderen op een rij.

Kolonisten van Catan

Voor mij is dit dé eerste introductie in de wereld van de boardgame geeks; het spellenuniversum voorbij Monopoly en Ganzenbord. Voor de echte kleintjes is er de junior versie van Catan, maar het gewone basisspel is prima te doen voor iets oudere kinderen. Catan is een bekend handelsspel waarbij je door middel van dobbelen, strategisch plannen en onderhandelen grondstoffen moet verkrijgen om je dorpen uit te breiden. Voor de uitbreidingen aan je dorp krijg je punten. Wie aan het eind de meeste punten heeft, wint.

Catan-basisspel

Carcassonne

Ook dit is een bouwspel, maar dit gaat niet zozeer over handelen. Tijdens het spel bouw je gezamenlijk de stad Carcassonne op. Je krijgt landtegels die je één voor één neer mag leggen om zoveel mogelijk projecten af te bouwen. Vervolgens zet je horigen in om punten te krijgen voor je projecten. Het spel is vrij simpel en geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar, maar zeker ook nog leuk voor volwassenen. Het basisspel vind je hier; ook zijn er diverse uitbreidingen te vinden. Voor de kleintjes is er een junior versie.

Carcassonne

Halli Galli

Ben je klaar voor wat meer chaos? Dan is Halli Galli ook erg leuk om met kinderen (of volwassenen!) te spelen. Het is een reactiespel waarbij je kaarten omdraait en zo snel mogelijk moet reageren wanneer er 5 dezelfde vruchten op tafel liggen. Op dat moment drukt iedereen zo snel mogelijk op de bel. De eerste krijgt alle openliggende kaarten. Zodra je geen kaarten meer hebt, ben je af. Hilariteit gegarandeerd!

halli-galli

Valse Motten

Heb je beruchte valsspelers in je gezin? Perfect, want in het spel Valse Motten is het juist de bedoeling dat je valsspeelt. Je legt je kaarten volgens bepaalde spelregels af, maar de uitdaging is om onopvallend vals te spelen om zo sneller van je kaarten af te komen. De bewakingskever is degene die erop uit is om de valsspelers te betrappen. Het spel is spannend, chaotisch en er ontstaan de meest grappige situaties.

Valse-motten

Dixit

Dixit is het meest geschikt voor wat oudere kinderen (vanaf een jaar of 8). Het heeft weinig spelregels, maar je hebt er wel wat fantasie en inlevingsvermogen voor nodig. Iedereen krijgt kaarten met bijzondere illustraties die voor interpretatie vatbaar zijn. De bedoeling is dat je in jouw beurt een cryptische omschrijving moet geven van wat er op je kaart staat. Vervolgens legt iedereen een kaart uit de eigen hand op tafel, die ze bij de omschrijving vinden passen. De kaarten worden gehusseld en vervolgens moet iedereen raden welke kaart nu de kaart van de verteller was. Als speler moet je dus niet alleen zorgen dat jij de kaart van de verteller kiest, maar ook dat de rest van de groep jouw kaart uitkiest. De psychologische factor in het spel maakt het heel persoonlijk en interessant.

Dixit

Speelt jouw gezin graag spellen? Wat is jullie favoriete spel?

Plaats als eerste een comment bij "5 leuke bord- en kaartspellen voor kinderen"

Plaats een reactie