Bij de verjaardag van je zoontje of dochtertje hoort natuurlijk een prachtige taart. Deze kan in de winkel gekocht worden, besteld worden bij de bakker of zelf worden gemaakt. Aangezien ik dol ben op taarten bakken, ga ik meestal voor de laatste optie.
Helaas heb ik niet altijd de tijd voor het bakken van taarten dan dat ik erin zou willen steken. Daarnaast heb ik minder talent voor bakken dan ik zou willen toegeven. Daarom wil ik dat mijn taarten er moeilijk uitzien, maar eigenlijk heel makkelijk te maken zijn. In de loop der jaren ben ik heel wat taarten tegen gekomen die aan deze eisen voldoen en heb ik er zelf ook een aantal gebakken. Hieronder zal ik mijn twee favoriete taarten uitlichten.
Taartbasis (biscuittaart)
Allereerst is het goed om een stevige taartbasis te maken om die vervolgens te kunnen versieren. In principe kan de taart elke gewenste smaak hebben. Dit kan een ‘gewone’ biscuittaart zijn, maar ook met chocola, citroen, red velvet, wortel, noten of mokka. Een slagroomtaart en cheescake zijn vaak te zacht om een goede bodem te vormen.
Benodigdheden
- 1 pak Dr. Oetker Biscuittaart
- 5 eieren
- 50 ml water
De biscuittaart kan op twee manieren worden gemaakt: helemaal zelf of met de Basismix van Dr. Oetker. Zoals ik al schreef ben ik geen keukenprinses, dus ben ik hieronder uitgegaan van de laatste optie. Plaats het rooster iets onder het midden en verwarm hierna de oven voor (elektrische oven en heteluchtoven op 170°C en gasoven stand 3).
Leg het bakpapier op de springvormbodem. Plaats daarna de rand erop en sluit de springvorm. Vergeet niet om de randen in te smeren met boter of bakspray.
De tweede stap is om het beslag te maken. Dit kan door de mix, de eieren en het water in een beslagkom door elkaar te mengen. Dit kan met een garde, maar een mixer gebruiken scheelt enorm veel tijd. Gebruik de mixer eerst op de laagste stand tot het beslag goed door elkaar gemixt is. Klop het geheel daarna op de hoogste stand (turbo) in minimaal 5 minuten tot een luchtig beslag. Als laatste kan het beslag over de springvorm verdeeld worden en glad worden gestreken.
De laatste stap is het gaar en goudbruin bakken van het beslag. De taart moet 30-40 minuten in de oven. Meestal houd ik 30 minuten aan om vervolgens met een satéprikker in het midden van de taart te prikken. Wanneer de prikker droog is, is de taart gaar. Wanneer er wat plakkerig deeg aan de prikker zit, zal deze nog eventjes verder moeten bakken.
Het is belangrijk om de taart helemaal te laten afkoelen voordat deze versierd kan worden. Na ongeveer 10 minuten kan de rand van de springvorm worden verwijderd. Laat de taart daarna nog minimaal een half uur afkoelen.
Bloementaart
Deze taart is wellicht de makkelijkste om te maken. De taartbodem is al in de stappen hierboven uitgelegd. Wanneer de taart is afgekoeld kunnen de rozen erop gespoten worden.
Benodigdheden
- Spuitzak
- Spuitmondje (gekartelde rand)
- Botercrème
- Kleurstof
Botercrème kan als geheel in de supermarkt worden gekocht (bijvoorbeeld van Dr. Oetker) of zelf worden gemaakt. Voeg één druppeltje (roze) kleurstof toe aan de botercrème. Hoe meer druppels er worden toegevoegd, hoe feller de kleur wordt. Hierna kan het spuitmondje vastgemaakt worden.
Begin in het midden van de taart met het maken van rozen. Houd de spuitzak met één hand aan de onderkant vast en met de andere aan de bovenkant zodat je druk kunt uitoefenen op de botercrème. Houd de zak verticaal en voer geleidelijke druk uit. Begin in het midden en maak geleidelijk een draaiende beweging naar buiten toe zodat de roos steeds groter wordt. Wanneer de roos ongeveer 5 tot 10cm groot is, is het tijd voor de volgende. Herhaal dit net zo vaak totdat de taart helemaal bedekt is met rozen. Het is mooi om de rozen iets over elkaar heen te laten lopen zodat er geen taart meer te zien is.
Deze taart is ideaal als verjaardagstaart voor meisjes, zeker wanneer ze verzot zijn op roze en bloemen. Daarnaast is deze taart geschikt voor elke leeftijd en is hij binnen tien minuten gedecoreerd! Vooral mijn dochters zijn helemaal gek op deze taart en vragen me iedere verjaardag om deze te maken.
Stapeltaart
Om een taart met verschillende lagen te maken, zijn verschillende maten springvormen nodig. Veel winkels verkopen de springvormen in sets van twee of drie. Zo ook de Xenos. Voor maar €11,97 verkopen zij een set met drie springvormen: van Ø 18 cm, Ø 22 cm en Ø 26 cm.
Benodigdheden
- Springvormen
(verschillende maten) - Fondant (verschillende kleuren)
- IJzerdraad
Wanneer je de lagen hebt gevuld met bijvoorbeeld botercrème of room, kun je de lagen op elkaar zetten. Om het te verstevigen kun je zogenoemde dowels gebruiken. Tijd om te decoreren. Om fondant soepel te maken, kan deze gekneed worden. Het is aan te raden om stencils (van bijvoorbeeld een auto) van internet te downloaden en deze uit te knippen. Leg deze dan op het fondant om de vorm over te trekken. Dit kan met cutting wheel, speciaal mesje of gewoon een aardappelschilmesje.
De verschillende figuren kunnen door middel van een beetje water op elkaar worden geplakt. In het voorbeeld hierboven zijn er sterretjes boven op de taart gezet. Dit kan heel makkelijk door een sterretje uit het fondant te snijden, dit aan een stukje ijzerdraad te rijgen en daarna in de taart te prikken. Het decoreren van de taart hoeft niet lang te duren voor een mooi resultaat. Door paar figuren oogt de taart al snel heel professioneel. Natuurlijk kan er veel tijd worden besteed aan details, maar dit is niet nodig.
Een stapeltaart is vaak erg groot en er kunnen veel stukken uit gesneden worden, waardoor deze ideaal is voor een grote verjaardag. Doordat je zelf met fondant (of marsepein) figuren kunt maken, kan deze taart voor zowel jongens als meiden gemaakt worden. En omdat je veel creatieve vrijheid hebt, is deze taart ook geschikt voor alle leeftijden!
Plaats als eerste een comment bij "De makkelijkste zelfgemaakte taarten"